Sunday, February 3, 2008

Today's Special

Sambal Udang
Udang sayur (hat kecik kecik) telah dipilih untuk menjadi main dish hari ini. Eceh ... Actualy menu ari ni seperti dalam perancangan adalah : Masak Lemak Putih Pegaga dengan Keledek, Ikan Goreng dan Sambal Belacan tapi tiba di Pasar Segar kegemaran itu, tak ada la pulak pegaga ... Memang situ payah sikit kalau nak cari bende2 tradisional Malaysia. maklumlah, Banyak foreigner kat area situ, So kalau nak memasak lauk pauk dari Kepulauan Indonesia ... bahannya Insha Allah, senang diperolehi di situ ... hehe

Pucuk Ubi Masak Lemak Tempoyak
Sepatutnya kalau nak masak gini kene macam-macam pucuk kan tapi yang ada cuma pucuk ubi aje kat situ dan pucuk paku so I decided to use only pucuk ubi. The tempoyak buat sendiri tauw ... Durian dari keliling umah Kema. Smells good. Adeeba cakap bau macam sedap. Hehe

Ikan Selar Goreng
Untuk tidak lari dari perancangan asal, Ikan Selar digoreng bersama kunyit dan garam. Eceh...
Ala-ala kampung gitu. Hehe


3 comments:

  1. Bila sebut tempoyak banyak kenangan bersama tempoyak ni. Tapi pastinya tempoyak yang kak wa suka ialah jenama made in Perak. Tak tahulah sebab kata orang tempuk made in Perak ni sedap. Memang betul. Bila dah jatuh cinta dan berpisah pula dengannya merana. Sampai sekarang terkenang-kenang. Dulu ka wa suka sangat buat sambal tumis ikan bilis tempoyak tambah diracik halus daun kunyit masuk dalamnya. Wow.. tapi sekarang dah susah nak dapatkan tempoyak semenjak duduk sini. Masa duk KL dulu mudah je nak dapat.

    ReplyDelete
  2. durian tu dari perak tapi diperam dalam petia ais di selangor .. waaaa... mesti sedap sambal tumis tempoyak tu .. meh la resepi .. nak cube ..a de sikit lagik tempoyaknya ... :D

    ReplyDelete
  3. Sebenarnya sama je macam buat ikan bilis sambal tumis tu sue. Cuma tambahannya hiris halus-halus daun kunyit dan masukkan tempoyak. Mungkin tambahan air kena lebih sikit tapi jangan cair sangat.

    ReplyDelete